Goyang kaki lagi senang: Pelaburan Pasif vs Aktif

Published on
December 22, 2023

Wajarkah untuk anda cuba mengatasi pasaran?

Atau adakah cara yang lebih mudah untuk menjana wang semasa melabur?

Soalan-soalan ini adalah antara topik hangat dalam perdebatan antara pelaburan pasif dan pelaburan aktif.

Artikel ini merungkai sebab kenapa, untuk para pelanggan, pelaburan pasif mungkin merupakan pilihan yang lebih bijak, terutamanya apabila seseorang mempertimbangkan kos, konsistensi, sejarah prestasi, komitmen masa, risiko dan kepelbagaian.

Apakah Perbezaan antara Pelaburan Pasif dan Pelaburan Aktif?

Pelaburan aktif bermaksud untuk mencuba "mengatasi pasaran" melalui pelaburan yang anda fikir akan mengatasi prestasi pasaran.

Dengan perdagangan aktif, sama ada anda melaburkan masa untuk mempelajari semua yang boleh dipelajari tentang pelaburan untuk membuat pelaburan atau anda membayar penasihat kewangan untuk melakukannya bagi pihak anda. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan pulangan yang lebih tinggi daripada keseluruhan pasaran.

Pelaburan pasif mengambil jalan yang lebih mudah. Anda tidak perlu cuba untuk mengalahkan pasaran - anda menyertainya! Anda melabur dalam portfolio aset yang pelbagai untuk mengikuti prestasi indeks pasaran atau kelas aset tertentu (seperti saham). Ideanya adalah apabila pasaran meningkat, dana anda juga meningkat.

Hujah untuk Pelaburan Pasif

1. Kos yang Lebih Rendah

Salah satu hujah yang paling menarik yang memihak kepada pelaburan pasif ialah kos yang jauh lebih rendah.

Dengan pelaburan pasif, anda tidak memerlukan pengurusan aktif. Oleh itu, yuran dan perbelanjaan yang dikenakan jauh lebih rendah berbanding dana yang diuruskan secara aktif.

Sebaliknya, pelaburan aktif biasanya mempunyai yuran yang lebih tinggi. Para pelabur aktif sentiasa membeli dan menjual aset, demi mencuba untuk "mengatasi pasaran", di mana ia membawa kepada kos urus niaga yang lebih tinggi dan yuran pengurusan yang lebih tinggi kerana anda membayar untuk kepakaran pengurus.

Ini adalah berdasarkan data. Penyelidikan Morningstar mendapati bahawa hanya 13% daripada dana aktif mempunyai yuran tahunan kurang daripada 0.5%, berbanding 90% daripada dana pasif.

Untuk setiap ringgit yang anda belanjakan untuk kos pelaburan, adalah satu ringgit yang anda tiada untuk mengembangkan sepanjang masa. Dalam jangka masa panjang, yuran yang kelihatan kecil juga mampu mengurangkan pulangan dengan ketara disebabkan kuasa pulangan kompaun.

Untuk melihat ini secara visual, kami telah membuat infografik di bawah bagi menunjukkan impak yuran pada pelaburan anda. Seperti yang anda lihat, yuran yang tinggi boleh menjadi mahal kepada pulangan pelaburan anda!

2. Konsisten dalam Prestasi

Pelaburan pasif bertujuan untuk mengikut prestasi indeks pasaran atau kelas aset tertentu. Cara ini menawarkan tahap jangkaan yang sering tiada dalam pelaburan aktif, di mana pengurus dana cuba untuk mengatasi prestasi pasaran melalui pemilihan saham, masa dan strategi lain.

Oleh hal demikian, ianya penting untuk diingatkan bahawa prestasi masa lalu tidak menjamin keputusan masa hadapan. Perkara ini hanya hendak memberi ilustrasi yang pelaburan pasif mempunyai rekod prestasi yang terbukti dari semasa ke semasa.

Berdasarkan sejarah, kebanyakkan dana yang diuruskan secara aktif bergelut untuk mencapai penanda aras mereka secara konsisten. Malah, banyak kajian telah menunjukkan bahawa sebahagian besar dana aktif menunjukkan prestasi yang tidak elok dalam indeks pasaran mereka dalam tempoh yang panjang.

Contohnya, kad skor SPIVA ialah laporan yang dipetik secara meluas dalam mengikuti prestasi dana yang diurus secara aktif berbanding dengan indeks penanda aras S&P. Kad skor SPIVA adalah satu penyelidikan yang kukuh dan kerap dirujuk. Ia dijalankan dan diterbitkan oleh S&P DJI yang membandingkan dana yang diurus secara aktif dengan benchmark yang sesuai setiap enam bulan. Dalam kad skor pada pertengahan tahun 2023, mereka mendapati bahawa sepanjang 15 tahun lepas, 92% dana ekuiti bermodal besar di AS berprestasi rendah berbanding S&P 500.

Kad skor SPIVA menunjukkan bukti yang meyakinkan bahawa pengurus dana profesional juga mengalami kesukaran untuk memilih saham secara konsisten yang mengatasi indeks pasaran yang luas dalam jangka masa panjang.

Pelabur pasif, sebaliknya, boleh menjangkakan hasil untuk mencapai keputusan yang mencerminkan prestasi keseluruhan pasaran. Dengan mengelakkan kesukaran memilih saham, cara indeks pasif ini menawarkan cara yang boleh dipercayai untuk mengembangkan kekayaan dalam tempoh masa yang lama berdasarkan data sejarah.

3. Sejarah Prestasi

Strategi pelaburan pasif, seperti yang menjejaki indeks pasaran utama seperti S&P 500 atau Indeks FTSE Shariah USA, telah menunjukkan prestasi kompetitif secara konsisten dalam jangka panjang. Indeks ini menggambarkan pertumbuhan keseluruhan dan kesihatan ekonomi dan kebiasaanya meningkatkan nilai dari semasa ke semasa.

Sebagai contoh, HLAL merupakan ETF pasif yang megikuti Indeks FTSE Shariah USA, dan mewakili bakul aset yang pelbagai daripada 200 saham modal besar A.S. yang patuh syariah, telah menunjukkan pertumbuhan yang luar biasa sejak penubuhannya pada 2019.

Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, indeks pasif selalunya mengatasi strategi aktif. Mari bandingkan HLAL dengan VFMO. VFMO yang bermaksud “Vanguard U.S. Momentum Factor ETF” adalah ETF aktif daripada Vanguard, salah satu daripada syarikat pelaburan terbesar di dunia dengan $7.7 trillion dalam aset global di bawah pengurusan. VFMO melabur dalam Stok US dengan prestasi terbaru yang kuat dan sasaran untuk mengatasi pasaran.

Seperti yang anda boleh lihat daripada carta di bawah, HLAL telah mengatasi prestasi VFMO sejak penubuhannya dengan pulangan melebihi dua kali ganda pulangan (+69% vs +33%). Untuk membawa pulang mata ini, jika anda melabur $100k dengan kedua-dua ETF dalam tempoh ini, dengan HLAL, $100k anda akan meningkat kepada $169k manakala dengan VFMO, ia akan meningkat kepada $133k.

Ini adalah satu contoh yang baik bagaimana ETF pasif seperti HLAL boleh mengatasi ETF aktif.

Walaupun terdapat tempoh turun naik dan kemerosotan pasaran, sejarah telah menunjukkan bahawa dalam jangka masa yang lebih panjang, indeks ini cenderung untuk pulih dan aliran makin meningkat. Pelabur pasif mendapat manfaat daripada prestasi sejarah ini tanpa cuba mengatasi pergerakan jangka pendek pasaran.

4. Mengurangkan Stress dan Komitmen Masa

Pelaburan aktif boleh menjadi perkara yang mencabar dan memberi tekanan. Ia memerlukan pemantauan berterusan terhadap pasaran, penyelidikan yang mendalam dan membuat keputusan yang pantas. Tekanan untuk membuat pelaburan yang menguntungkan boleh membawa kepada tekanan emosi dan kebimbangan.

Memandangkan pelaburan adalah usaha jangka masa panjang, ia boleh mengambil masa bertahun-tahun sebelum pelabur aktif mempunyai data yang mencukupi untuk menentukan secara muktamad sama ada strategi pelaburan aktif mereka telah membuahkan hasil. Anda bukan sahaja melabur banyak masa untuk menyelidik peluang dan membina portfolio, anda perlu meluangkan banyak masa setiap tahun untuk menyemak portfolio anda dan melihat peluang baharu.

Sebaliknya, pelabur pasif menggunakan pendekatan yang lebih tenang. Mereka komited kepada perspektif jangka masa panjang, yang selalunya memerlukan campur tangan dan pengawasan yang minimum. Cara lepas tangan ini boleh menarik minat individu yang mempunyai kehidupan yang sibuk, bekerjaya atau komitmen lain, kerana ia membolehkan mereka membina kekayaan tanpa sentiasa terikat dengan mengekalkan portfolio pelaburan mereka.

5. Merendahkan Risiko melalui Kepelbagaian

Kepelbagaian adalah prinsip teras pelaburan pasif. Dengan memegang pelbagai jenis aset dalam portfolio pasif, pelabur boleh mengurangkan pendedahan mereka kepada risiko syarikat individu dengan ketara.

Strategi ini melindungi daripada kemungkinan satu pelaburan atau aset yang berprestasi buruk dan mengheret keseluruhan portfolio.

Pertimbangan Utama

Walaupun pelaburan pasif mempunyai banyak kelebihan, ianya bukanlah tiada pertimbangan dan potensi kelemahannya:

  • Risiko Pasaran: Pelabur pasif terdedah kepada turun naik pasaran, dan mereka mesti bersedia untuk sekali-sekala menanggung pasaran atau kemelesetan. Perspektif jangka panjang adalah penting untuk mengharungi ribut seperti itu.
  • Kekurangan Fleksibiliti: Pelabur pasif mempunyai kawalan terhad ke atas pelaburan mereka kerana mereka komited untuk mengikut indeks tertentu. Mereka tidak boleh membuat penukaran pelaburan dengan kadar segera kepada “trend” yang baharu atau peluang baharu yang muncul. Walau bagaimanapun, penyokong pelaburan pasif akan berhujah bahawa ini adalah titik pelaburan pasif bagaimanapun. Ideanya adalah untuk memilih strategi jangka panjang dan berpegang padanya daripada cuba menangkap perkara besar seterusnya.
  • Hadkan pertumbuhan anda sebagai pelabur: Apabila anda terlibat secara aktif dalam menyelidik syarikat, menilai kewangan, menjejak pasaran dan memutuskan masa untuk membeli dan menjual saham sendiri, anda membina pengetahuan kritikal tentang pelaburan. Walau bagaimanapun, rasional di sebalik pelaburan pasif selalunya sama ada 1) mengiktiraf anda tidak mempunyai masa atau minat untuk belajar secara berkesan cara menyelidik dan menganalisis saham secara mendalam atau 2) mengakui bahawa membangunkan kemahiran memilih saham yang boleh menewaskan pasaran adalah sangat sukar, walaupun untuk profesional.

Bagaimana Anda Boleh Mula Melabur Secara Pasif?

Seperti yang telah kita lihat, pelaburan pasif ialah usaha yang rendah dan kos rendah untuk mengembangkan kekayaan anda.

Sudah tentu, bagi pelabur pasif Muslim, anda ingin memastikan bahawa anda hanya melabur dalam pelaburan patuh syariah. Di situlah kami muncul.

Wahed membenarkan orang Islam melabur wang mereka dengan cara yang pelbagai, kos rendah dan paling penting patuh syariah. Kami melakukan ini dengan melaburkan wang anda ke dalam pelaburan berbeza yang sesuai dengan anda dan anda berasa selesa dengannya. Hanya pilih tahap risiko yang anda inginkan dan kami akan mengendalikan yang lain.

Wahed telah membantu 300,000 umat Islam di seluruh dunia bagi mengembangkan kekayaan mereka dengan cara yang selaras dengan kepercayaan dan nilai mereka. Semak prestasi portfolio kami dan sejarah pulangan yang kami hasilkan untuk pelanggan kami di sini.

Untuk memulakan perjalanan anda ke pelaburan halal dan menjadikan wang anda bekerja untuk anda, daftar di sini.

Risk Warning: Equity investments are not readily realisable and involve risks, including loss of capital, illiquidity, lack of dividends and dilution, and it should be done only as part of a diversified portfolio. Investments of this type are only for investors who understand these risks. You will only be able to invest in the company once you have met our conditions for becoming a registered member.

Please visit www.wahed.com/uk/ventures/risk for our full risk warning.

Risk Warning: As with any investment, a Wahed Invest Ltd investment puts your money at risk, as the value of your investment can go down as well as up. The tax treatment of your investment will depend on your individual circumstances and may change in the future. If you are unsure about whether investing is right for you, please seek expert financial advice.

Please visit www.wahed.com for our full terms and conditions

Maydan Capital Limited, trading as WahedX, is registered in England and Wales (Company No. 13451691), registered office: 87-89 Baker Street, London, W1U 6RJ, UK. Maydan Capital Ltd (FRN: 963613) is an appointed representative of Wahed Invest Ltd (FRN: 833225), an authorised and regulated firm by the Financial Conduct Authority.Wahed Invest Ltd. is registered in England and Wales (Company No. 10829012), registered office: 87-89 Baker Street, London, W1U 6RJ, UK and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority: FRN 833225.

Subscribe For More Islamic Finance Content

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.


As with any investment, a Wahed Invest Ltd investment puts your money at risk, as the value of your investment can go down as well as up. The tax treatment of your investment will depend on your individual circumstances and may change in the future. If you are unsure about whether investing is right for you, please seek expert financial advice.

Wahed Invest LLC (Wahed) is a US Securities and Exchange Commission (SEC) registered investment advisor. Wahed Invest provides brokerage services to its clients through its brokerage partner Apex Clearing Corporation, a member of NYSE - FINRA - SIPC and regulated by the SEC and the Commodity Futures Trading Commission. Registration does not imply a certain level of skill or training. Wahed does not intend to offer or solicit anyone to buy or sell securities in jurisdictions where Wahed is not registered or a region where an investment practice like this would be contrary to the laws or regulations. Any returns generated in the past do not guarantee future returns. All securities involve some risk and may result in loss. Any performance displayed in the advertisements or graphics on this site are for illustrative performances only.

Disclaimer: Wahed Technologies Sdn Bhd ("Wahed") is a Digital Investment Manager (DIM) licensee issued by Securities Commission Malaysia (eCMSL/ A0359/2019). It is part of Wahed Inc. Wahed is authorized to conduct a fund management business that incorporates innovative technologies into automated portfolio management services offered to clients under a license issued pursuant to Schedule 2 of the Capital Markets Services Act 2007. All investments involve risks, including the possibility of losing the money you invest, and the track record does not guarantee future performance. The history of returns, expected returns, and probability projections is provided for informational and illustrative purposes, and may not reflect actual future performance. Wahed is not responsible for liability for your trading and investment decisions. It should not be assumed that the methods, techniques, or indicators presented in this product will be profitable, or will not result in losses. The previous results of any trading system published by Wahed, through the Website or otherwise, do not indicate future returns by that system, and do not indicate future returns that will be realized by you.

Wahed Invest Limited is regulated by ADGM’s Financial Services Regulatory Authority (“FSRA”) as an Islamic Financial Business with Financial Services Permission for Shari’a Compliant Regulated Activities of Managing Assets and Arranging Custody [Financial Permission No. 220065]. Our ADGM Registered No. is 000004971. Wahed Invest Limited utilises Abu Dhabi Commercial Bank as its banking partner/custodian

Wahed assumes no obligation to provide notifications of changes in any factors that could affect the information provided. This information should not be relied upon by the reader as research or investment advice regarding any issuer or security in particular. Any strategies discussed are strictly for illustrative and educational purposes and should not be construed as a recommendation to purchase or sell, or an offer to sell or a solicitation of an offer to buy any security. Furthermore, the information presented may not take into consideration commissions, tax implications, or other transactional costs, which may significantly affect the economic consequences of a given strategy or investment decision. This information is not intended as a recommendation to invest in any particular asset class or strategy or as a promise of future performance.

There is no guarantee that any investment strategy will work under all market conditions or is suitable for all investors. Each investor should evaluate their ability to invest long term, especially during periods of downturn in the market. Investors should not substitute these materials for professional services and should seek advice from an independent advisor before acting on any information presented. Any links to third-party websites are provided strictly as a courtesy. We make no representation as to the completeness or accuracy of information provided at these websites nor do we endorse the content and information contained on those sites. When you access one of these websites, you are leaving our website and assume total responsibility and risk for your use of the third-party websites.

Share this post